Penyusuan susu ibu ialah apabila anda menyusukan bayi anda susu ibu samada terus dari payudara anda atau melalui botol susu.
.
Ramai pakar perubatan, termasuk American Academy of Pediatrics (AAP) dan American College of Obstetricians and Gynecologists, amat mengesyorkan penyusuan susu badan secara eksklusif (tiada formula, jus atau air) selama 6 bulan.
.
Selepas pengenalan makanan lain, pakar mengesyorkan untuk meneruskan penyusuan sepanjang tahun pertama kehidupan bayi.
.
Bayi yang baru lahir selalunya ingin menyusu setiap 2-3 jam. Menjelang 2 bulan, penyusuan setiap 3-4 jam adalah perkara biasa dan menjelang enam bulan, kebanyakan bayi menyusu setiap 4-5 jam.
.
.
Kebaikan Susu Ibu untuk Bayi
.
.
.
.
Susu ibu membekalkan nutrisi yang ideal untuk bayi.
.
Semua nutrisi yang bayi anda perlukan untuk membesar terdapat dalam susu badan dalam bentuk yang lebih mudah dihadam berbanding susu formula bayi.
.
Ia mengandungi antibodi yang membantu bayi anda melawan virus dan bakteria. Penyusuan ini mengurangkan risiko bayi anda mendapat asma atau alahan.
.
Selain itu, bayi yang diberi susu badan secara eksklusif untuk 6 bulan pertama, tanpa sebarang susu formula, mempunyai lebih sedikit jangkitan telinga, penyakit pernafasan dan serangan cirit-birit.
.
Keakraban fizikal, sentuhan kulit ke kulit dan tatapan mata semuanya membantu bayi anda terikat dengan anda dan berasa selamat.
.
Bayi yang disusui lebih berkemungkinan mendapat jumlah berat yang ideal semasa mereka membesar daripada menjadi kanak-kanak yang berlebihan berat badan.
.
AAP mengatakan penyusuan susu badan juga memainkan peranan dalam pencegahan SIDS (sindrom kematian bayi mengejut).
.
Baca Juga : Cara Banyakkan Susu Badan – Tips, Petua Dan Cara
.
.
Faedah Penyusuan untuk Ibu
.
.
.
.
Penyusuan susu ini akan membakar kalori tambahan, jadi ia boleh membantu anda menurunkan berat badan kehamilan dengan lebih cepat.
.
Ia membebaskan hormon oksitosin, yang membantu rahim anda kembali ke saiz pra-kehamilan dan mungkin mengurangkan pendarahan rahim selepas kelahiran.
.
Penyusuan susu ini juga mengurangkan risiko kanser payudara dan ovari. Ia juga boleh mengurangkan risiko osteoporosis.
.
Ia juga menjimatkan masa dan wang anda dan memberi peluang untuk membina ikatan bersama bayi anda.
.
.
Perubahan Warna Susu Ibu Mengikut Peringkat
.
.
.
.
Dalam beberapa minggu pertama selepas anda melahirkan bayi, susu badan anda berubah dengan cepat. Bukan sahaja dalam komposisi dan jumlah, tetapi juga dari segi warna.
.
Berikut adalah perubahan normal dalam warna susu mengikut peringkatnya:
.
a. Kolostrum
.
Kolostrum ialah susu ibu pertama yang dihasilkan oleh badan anda. Kolostrum yang terhasil hanyalah sedikit, tetapi ia pekat dan sangat berkhasiat.
.
Kolostrum kerap berwarna kuning atau oren dan pekat. Paras beta-karotena yang tinggi dalam kolostrum memberikan warna kuning gelap atau orennya.
.
b.Susu peralihan
.
Selepas beberapa hari mengeluarkan kolostrum, pengeluaran susu akan meningkat dan badan anda mula membuat susu peralihan.
.
Dalam tempoh dua minggu ini, warna susu biasanya berubah daripada kuning kepada putih.
.
c. Susu matang
.
.
Selepas kira-kira dua minggu, badan anda mencapai peringkat susu matang. Susu yang matang adalah berupa foremilk dan hindmilk.
.
Foremilk:
- Lebih cair dan lebih rendah lemak.
- Susu ini dipanggil foremilk atau susu awal.
- Kelihatan sedikit keruh atau kebiruan.
.
.
Hindmilk:
- Lemak dalam susu anda meningkat apabila penyusuan semakin lama.
- Bertukar menjadi susu berkrim yang dipanggil hindmilk.
- Hindmilk mempunyai rupa putih atau kuning yang lebih pekat.
.
.
Warna Lain dan Maksudnya
.
.
.
.
Makanan, herba, suplemen pemakanan dan ubat-ubatan tertentu boleh mengubah warna susu anda.
.
Perubahan ini biasanya berkaitan dengan diet dan tidak berbahaya. Berikut adalah beberapa warna susu badan yang berbeza:
.
a. Susu ibu hijau
.
.
Susu ibu anda mungkin mendapat warna kehijauan jika anda minum minuman berwarna hijau seperti Gatorade, makan banyak sayur-sayuran hijau, seperti bayam atau rumpai laut, atau menambah herba atau suplemen vitamin tertentu pada diet anda.
.
b. Susu ibu merah jambu, jingga dan merah
.
Bit, soda oren dan minuman buah merah atau oren semuanya boleh menyebabkan susu anda bertukar warna merah jambu, merah dan oren yang berbeza.
.
.
.
.
c. Susu ibu coklat, berwarna karat dan berwarna darah
.
Jika darah dari dalam payudara anda bocor ke dalam saluran susu anda, susu ibu anda mungkin kelihatan coklat, oren gelap atau berwarna karat.
.
Apabila susu ibu kelihatan seperti air kotor daripada paip lama yang berkarat, ia dipanggil sindrom paip berkarat.
.
Darah juga boleh masuk ke dalam susu anda jika anda mengalami puting retak. Ia mungkin kelihatan seperti jalur merah atau merah jambu.
.
Anda tidak perlu membuang susu ibu atau berhenti menyusu. Sedikit darah dalam susu ibu anda tidak akan membahayakan anak anda.
.
d. Susu Ibu Hitam
.
Pengeluaran susu ibu hitam dikaitkan dengan antibiotik Minocin (minocycline). Minocin juga menyebabkan kulit menjadi gelap.
.
Penggunaan Minocin tidak digalakkan semasa anda menyusu.
.
.
Susu Ibu yang disimpan
.
.
.
.
Apabila anda mengepam dan menyimpan susu ibu, ia boleh berubah sedikit. Di dalam peti sejuk, susu ibu boleh berpecah menjadi beberapa lapisan.
.
Mungkin terdapat lapisan krim tebal, putih atau kuning di bahagian atas, dan lapisan jernih atau biru yang lebih nipis di bahagian bawah.
.
Anda tidak perlu risau. Ia adalah perkara biasa, dan ini tidak bermakna susu menjadi buruk.
.
Susu ibu juga boleh bertukar warna dalam peti sejuk beku. Susu ibu beku mungkin kelihatan lebih kuning.
.
Menyimpan Susu Ibu Selepas Dipam
.
.
.
.
Untuk menyimpan susu yang dipam:
- Gunakan beg penyimpanan susu ibu atau bekas gred makanan yang bersih untuk menyimpan susu ibu yang dipam. Pastikan bekas diperbuat daripada kaca atau plastik dan mempunyai penutup yang ketat.
- Gunakan botol berlabel BPA Free.
- Jangan simpan susu ibu dalam botol pakai buang atau beg plastik yang tidak bertujuan untuk menyimpan susu ibu.
.
.
Susu yang baru dipam atau dipam boleh disimpan:
- Pada suhu bilik (37°C atau lebih sejuk) sehingga 4 jam.
- Dalam peti sejuk sehingga 4 hari.
- Dalam peti sejuk beku selama kira-kira 6 bulan adalah yang terbaik; sehingga 12 bulan boleh diterima.
.
Petua penyimpanan:
- Labelkan dengan jelas susu dengan tarikh ia dipam.
- Jangan simpan susu badan di pintu peti sejuk.
- Bekukan susu badan yang tidak digunakan dalam tempoh 4 hari dengan segera.
.
Apabila membekukan susu badan:
- Simpan jumlah yang kecil untuk mengelakkan pembaziran.
- Biarkan kira-kira satu inci ruang di bahagian atas bekas kerana susu akan mengembang apabila ia membeku.
- Jika anda menghantar susu badan kepada pengasuh, labelkan bekas dengan nama anak dengan jelas.
- Susu ibu boleh disimpan dalam penyejuk dengan pek ais beku sehingga 24 jam semasa anda dalam perjalanan.
.
.
Pencairan Susu Ibu yang Selamat
.
.
.
.
Untuk mencairkan susu sebelum diberikan kepada bayi, anda boleh ikuti langkah di bawah:
- Cairkan susu yang paling awal dipam.
- Pindahkan susu yang beku ke peti sejuk semalaman.
- Letakkan dalam bekas berisi air suam dan bukan air panas
- Jangan gunakan ketuhar gelombang mikro atau dipanaskan atas api dapur.
- Gunakan susu badan yang cair sepenuhnya di peti sejuk dalam masa 24 jam.
- Setelah susu tersebut dibawa ke suhu bilik atau dipanaskan, gunakan dalam masa 2 jam.
- Jangan sekali-kali membekukan semula susu badan selepas dicairkan.
.
Jangan berikan susu ibu yang telah dipanaskan setelah 2 jam atau setelah 4 hari di dalam peti sejuk.
.
Susu yang telah rosak akan berbau busuk dan rasanya bertukar menjadi masam. Ia juga tidak bercampur dan akan terpisah apabila digoncang sedikit.
.
Buang susu ibu yang telah rosak tersebut. Sedikit kesilapan akan mengundang tragedi. Maka, berhati-hatilah dalam mengendalikan susu ibu yang dipam.
.
Sekian sahaja perkongsian kali ini berkenaan susu ibu. Semoga bermanfaat!