Penyusuan susu ibu ialah apabila anda menyusukan bayi anda susu ibu samada terus dari payudara anda atau melalui botol susu.

.

Ramai pakar perubatan, termasuk American Academy of Pediatrics (AAP) dan American College of Obstetricians and Gynecologists, amat mengesyorkan penyusuan susu badan secara eksklusif (tiada formula, jus atau air) selama 6 bulan.

.

Selepas pengenalan makanan lain, pakar mengesyorkan untuk meneruskan penyusuan sepanjang tahun pertama kehidupan bayi.

.

Bayi yang baru lahir selalunya ingin menyusu setiap 2-3 jam. Menjelang 2 bulan, penyusuan setiap 3-4 jam adalah perkara biasa dan menjelang enam bulan, kebanyakan bayi menyusu setiap 4-5 jam.

.

.

Kebaikan Susu Ibu untuk Bayi

.

.

Susu Ibu

.

.

Susu ibu membekalkan nutrisi yang ideal untuk bayi.

.

Semua nutrisi yang bayi anda perlukan untuk membesar terdapat dalam susu badan dalam bentuk yang lebih mudah dihadam berbanding susu formula bayi.

.

Ia mengandungi antibodi yang membantu bayi anda melawan virus dan bakteria. Penyusuan ini mengurangkan risiko bayi anda mendapat asma atau alahan.

.

Selain itu, bayi yang diberi susu badan secara eksklusif untuk 6 bulan pertama, tanpa sebarang susu formula, mempunyai lebih sedikit jangkitan telinga, penyakit pernafasan dan serangan cirit-birit.

.

Keakraban fizikal, sentuhan kulit ke kulit dan tatapan mata semuanya membantu bayi anda terikat dengan anda dan berasa selamat.

.

Bayi yang disusui lebih berkemungkinan mendapat jumlah berat yang ideal semasa mereka membesar daripada menjadi kanak-kanak yang berlebihan berat badan.

.

AAP mengatakan penyusuan susu badan juga memainkan peranan dalam pencegahan SIDS (sindrom kematian bayi mengejut).

.

Baca Juga : Cara Banyakkan Susu Badan – Tips, Petua Dan Cara

.

.

Faedah Penyusuan untuk Ibu

.

.

.

.

Penyusuan susu ini akan membakar kalori tambahan, jadi ia boleh membantu anda menurunkan berat badan kehamilan dengan lebih cepat.

.

Ia membebaskan hormon oksitosin, yang membantu rahim anda kembali ke saiz pra-kehamilan dan mungkin mengurangkan pendarahan rahim selepas kelahiran.

.

Penyusuan susu ini juga mengurangkan risiko kanser payudara dan ovari. Ia juga boleh mengurangkan risiko osteoporosis.

.

Ia juga menjimatkan masa dan wang anda dan memberi peluang untuk membina ikatan bersama bayi anda.

.

.

Perubahan Warna Susu Ibu Mengikut Peringkat

.

.

.

.

Dalam beberapa minggu pertama selepas anda melahirkan bayi, susu badan anda berubah dengan cepat. Bukan sahaja dalam komposisi dan jumlah, tetapi juga dari segi warna.

.

Berikut adalah perubahan normal dalam warna susu mengikut peringkatnya:

.

a. Kolostrum

.

Kolostrum ialah susu ibu pertama yang dihasilkan oleh badan anda. Kolostrum yang terhasil hanyalah sedikit, tetapi ia pekat dan sangat berkhasiat.

.

Kolostrum kerap berwarna kuning atau oren dan pekat. Paras beta-karotena yang tinggi dalam kolostrum memberikan warna kuning gelap atau orennya.

.

b.Susu peralihan

.

Selepas beberapa hari mengeluarkan kolostrum, pengeluaran susu akan meningkat dan badan anda mula membuat susu peralihan.

.

Dalam tempoh dua minggu ini, warna susu biasanya berubah daripada kuning kepada putih.

.

c. Susu matang

.

.

Selepas kira-kira dua minggu, badan anda mencapai peringkat susu matang. Susu yang matang adalah berupa foremilk dan hindmilk.

.

Foremilk:

  • Lebih cair dan lebih rendah lemak.
  • Susu ini dipanggil foremilk atau susu awal.
  • Kelihatan sedikit keruh atau kebiruan.

.

.

Hindmilk:

  • Lemak dalam susu anda meningkat apabila penyusuan semakin lama.
  • Bertukar menjadi susu berkrim yang dipanggil hindmilk.
  • Hindmilk mempunyai rupa putih atau kuning yang lebih pekat.

.

.

Warna Lain dan Maksudnya

.

.

.

.

Makanan, herba, suplemen pemakanan dan ubat-ubatan tertentu boleh mengubah warna susu anda.

.

Perubahan ini biasanya berkaitan dengan diet dan tidak berbahaya. Berikut adalah beberapa warna susu badan yang berbeza:

.

a. Susu ibu hijau

.

.

Susu ibu anda mungkin mendapat warna kehijauan jika anda minum minuman berwarna hijau seperti Gatorade, makan banyak sayur-sayuran hijau, seperti bayam atau rumpai laut, atau menambah herba atau suplemen vitamin tertentu pada diet anda.

.

b. Susu ibu merah jambu, jingga dan merah

.

Bit, soda oren dan minuman buah merah atau oren semuanya boleh menyebabkan susu anda bertukar warna merah jambu, merah dan oren yang berbeza.

.

.

.

.

c. Susu ibu coklat, berwarna karat dan berwarna darah

.

Jika darah dari dalam payudara anda bocor ke dalam saluran susu anda, susu ibu anda mungkin kelihatan coklat, oren gelap atau berwarna karat.

.

Apabila susu ibu kelihatan seperti air kotor daripada paip lama yang berkarat, ia dipanggil sindrom paip berkarat.

.

Darah juga boleh masuk ke dalam susu anda jika anda mengalami puting retak. Ia mungkin kelihatan seperti jalur merah atau merah jambu.

.

Anda tidak perlu membuang susu ibu atau berhenti menyusu. Sedikit darah dalam susu ibu anda tidak akan membahayakan anak anda.

.

d. Susu Ibu Hitam

.

Pengeluaran susu ibu hitam dikaitkan dengan antibiotik Minocin (minocycline). Minocin juga menyebabkan kulit menjadi gelap.

.

Penggunaan Minocin tidak digalakkan semasa anda menyusu.

.

.

Susu Ibu yang disimpan

.

.

Susu Ibu

.

.

Apabila anda mengepam dan menyimpan susu ibu, ia boleh berubah sedikit. Di dalam peti sejuk, susu ibu boleh berpecah menjadi beberapa lapisan.

.

Mungkin terdapat lapisan krim tebal, putih atau kuning di bahagian atas, dan lapisan jernih atau biru yang lebih nipis di bahagian bawah.

.

Anda tidak perlu risau. Ia adalah perkara biasa, dan ini tidak bermakna susu menjadi buruk.

.

Susu ibu juga boleh bertukar warna dalam peti sejuk beku. Susu ibu beku mungkin kelihatan lebih kuning.

.

Menyimpan Susu Ibu Selepas Dipam

.

.

.

.

Untuk menyimpan susu yang dipam:

  • Gunakan beg penyimpanan susu ibu atau bekas gred makanan yang bersih untuk menyimpan susu ibu yang dipam. Pastikan bekas diperbuat daripada kaca atau plastik dan mempunyai penutup yang ketat.
  • Gunakan botol berlabel BPA Free.
  • Jangan simpan susu ibu dalam botol pakai buang atau beg plastik yang tidak bertujuan untuk menyimpan susu ibu.

.

.

Susu yang baru dipam atau dipam boleh disimpan:

  • Pada suhu bilik (37°C atau lebih sejuk) sehingga 4 jam.
  • Dalam peti sejuk sehingga 4 hari.
  • Dalam peti sejuk beku selama kira-kira 6 bulan adalah yang terbaik; sehingga 12 bulan boleh diterima.

.

Petua penyimpanan:

  • Labelkan dengan jelas susu dengan tarikh ia dipam.
  • Jangan simpan susu badan di pintu peti sejuk.
  • Bekukan susu badan yang tidak digunakan dalam tempoh 4 hari dengan segera.

.

Apabila membekukan susu badan:

  • Simpan jumlah yang kecil untuk mengelakkan pembaziran.
  • Biarkan kira-kira satu inci ruang di bahagian atas bekas kerana susu akan mengembang apabila ia membeku.
  • Jika anda menghantar susu badan kepada pengasuh, labelkan bekas dengan nama anak dengan jelas.
  • Susu ibu boleh disimpan dalam penyejuk dengan pek ais beku sehingga 24 jam semasa anda dalam perjalanan.

.

.

Pencairan Susu Ibu yang Selamat

.

.

.

.

Untuk mencairkan susu sebelum diberikan kepada bayi, anda boleh ikuti langkah di bawah:

  • Cairkan susu yang paling awal dipam.
  • Pindahkan susu yang beku ke peti sejuk semalaman.
  • Letakkan dalam bekas berisi air suam dan bukan air panas
  • Jangan gunakan ketuhar gelombang mikro atau dipanaskan atas api dapur.
  • Gunakan susu badan yang cair sepenuhnya di peti sejuk dalam masa 24 jam.
  • Setelah susu tersebut dibawa ke suhu bilik atau dipanaskan, gunakan dalam masa 2 jam.
  • Jangan sekali-kali membekukan semula susu badan selepas dicairkan.

.

Jangan berikan susu ibu yang telah dipanaskan setelah 2 jam atau setelah 4 hari di dalam peti sejuk.

.

Susu yang telah rosak akan berbau busuk dan rasanya bertukar menjadi masam. Ia juga tidak bercampur dan akan terpisah apabila digoncang sedikit.

.

Buang susu ibu yang telah rosak tersebut. Sedikit kesilapan akan mengundang tragedi. Maka, berhati-hatilah dalam mengendalikan susu ibu yang dipam.

.

Sekian sahaja perkongsian kali ini berkenaan susu ibu. Semoga bermanfaat!