Sebenarnya, banyak khasiat buah untuk ibu berpantang yang ramai tidak tahu.
.
Sebelum kita pergi dengan lebih lanjut berkenaan khasiat buat untuk ibu berpantang, jom kami terangkan sedikit apa itu berpantang selepas bersalin.
.
Berpantang selepas bersalin adalah satu proses menyeluruh yang bertujuan untuk memelihara kesihatan dan kewanitaan perempuan Melayu.
.
Dikatakan bahawa wanita yang benar-benar mengikuti amalan berpantang tradisional Melayu ini akan mendapat semula bentuk badan dan tahap kesihatan seperti sebelum bersalin.
.
Antara amalan berpantang adalah bertungku, memakai bengkung, urutan, mandian herba, memakan jamu dan minyak kelapa dara.
.
Kajian moden juga menyokong peranan yang dimainkan oleh bidan kampung yang membantu ibu selepas bersalin dan mengesahkan faedah-faedah amalan berpantang.
.
.
Faedah-Faedah Amalan Berpantang
.
.
.
.
- Membantu menstabilkan emosi ibu bersalin.
- Mengurangkan tekanan perasaan selepas melahirkan anak.
- Membetulkan peredaran darah.
- Mengelakkan angin meroyan dan postnatal depression.
- Mengurangkan angin daripada badan.
- Mengurangkan sakit kepala.
- Melancarkan pengaliran susu badan.
.
.
Tempoh Berpantang Untuk Ibu Bersalin
.
.
.
.
Tempoh berpantang secara umumnya adalah selama 44 hari selepas bersalin.
.
Tempoh berpantang ini sebenarnya adalah tempoh rehat serta satu proses baik pulih tubuh badan seorang wanita bagi memastikan luka akan sembuh sepenuhnya.
.
Apabila darah nifas telah kering dan tubuh badan kembali sihat, pada ketika inilah ibu bersalin akan lebih bersedia dari segi fizikal dan mental untuk membahagikan masa bersama anak dan suami.
.
Akan ada sesetengah ibu bersalin yang mengalami trauma semasa kelahiran bayinya.
.
Oleh sebab itu, ibu bersalin memerlukan masa bagi memulihkan tenaga dan kebiasaannya hampir 60 hari tempoh berpantang bagi mengatasi trauma tersebut.
.
.
Khasiat Buah Untuk Ibu Berpantang
.
.
.
.
Salah satu amalan berpantang adalah dari aspek pemakanan.
.
Terdapat banyak pantang larang makanan yang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan.
.
Akan tetapi, untuk artikel kali ini, anda akan lebih didedahkan dengan lebih spesifik pada bahagian pemakanan buah untuk ibu berpantang normal atau czer..
.
Buah-buahan memang banyak khasiatnya, lebih-lebih lagi ketika berpantang.
.
Ia mempunyai zat dan vitamin yang membantu ibu berpantang memperoleh tenaga dan membantu proses pemulihan selepas bersalin.
.
Jom teruskan membaca.
.
.
1. Buah Oren Untuk Ibu Berpantang
.
.
.
.
Buah oren merupakan antara buah yang sangat bagus dalam memberikan tenaga.
.
Buah oren juga adalah makanan untuk ibu menyusu yang sangat baik kerana ibu menyusu memerlukan lebih banyak vitamin C.
.
Selain itu, buah oren juga merupakan buah untuk ibu berpantang czer.
.
Dengan kandungan vitamin C yang tinggi, ia dapat memastikan luka czer cepat sembuh dan ibu berpantang normal juga amat digalakkan untuk pengambilan buah oren ini.
.
.
2. Buah Epal Untuk Ibu Berpantang
.
.
.
.
Buah apel untuk ibu berpantang sangat kaya dengan serat dan merupakan sumber vitamin C juga.
.
Tambahan pula, epal merah mengandungi vitamin A, kalium dan pektin.
.
Kalium dapat mempengaruhi sistem saraf yang mengawal otot dan sangat baik untuk membantu mengatur kontraksi pada jantung.
.
Selain itu, pektin adalah prebiotik yang menggalakkan bakteria baik dalam usus ibu bersalin.
.
Secara tidak langsung, buah epal dapat membantu dalam pemulihan dalaman selepas bersalin.
.
Baca Juga : Period Lambat – Normal Atau Tidak Untuk Wanita?
.
.
3. Buah Plum Untuk Ibu Berpantang
.
.
.
.
Buah plum ialah buah daripada keluarga Rosaceae iaitu keluarga yang sama dengan buah pic dan aprikot.
.
Buah plum yang dikeringkan dikenali dengan nama prun.
.
Khasiat buah plum dan prun dikatakan berkhasiat untuk kesihatan ibu berpantang dan dapat mengatasi masalah sembelit.
.
Disamping itu, buah plum amat sesuai sebagai buah untuk ibu berpantang kerana buah plum mempunyai antioksidan yang tinggi.
.
Ini sekaligus dapat membantu sistem kekebalan tubuh badan seorang ibu bersalin tetap baik.
.
.
4. Buah Delima Untuk Ibu Berpantang
.
.
.
.
Buah delima kaya dengan asid folik yang berfungsi sebagai pembangunan sistem saraf pusat pada peringkat sel.
.
Buah delima juga mempunyai potassium yang menyokong kerja-kerja pembuluh darah dan dapat meningkatkan aktiviti otak.
.
Buah delima sesuai dijadikan air buah untuk ibu berpantang.
.
Air buah delima akan membantu mencegah penampilan edema di tisu kerana ia mempunyai kesan diuretik serta dapat membersihkan racun dalam badan.
.
Air buah dilema juga dapat mengatasi masalah batuk, penyakit pernafasan, keradangan dan menstabilkan suhu badan ibu berpantang.
.
.
5. Buah Rambutan Untuk Ibu Berpantang
.
.
.
.
Khasiat buah rambutan untuk ibu berpantang ternyata banyak sekali.
.
Buah yang berbentuk bulat dengan kulit berambut ini tidak akan memberi kesan yang negatif jika diambil dengan kuantiti yang tidak berlebihan.
.
Buah rambutan mempunyai kandungan serat yang tinggi serta kalori yang rendah.
.
Pemakanan buah rambutan dapat membantu untuk meningkatkan penghasilan susu badan ibu bersalin.
.
Dengan penambahan susu badan, bayi kecil akan mendapat nutrisi yang cukup dengan baik.
.
Baca Juga : Cara Gugurkan Kandungan Awal – Punca, Sebab & Cara Paling Selamat
.
.
.
.
Buah-Buahan Yang Dilarang Untuk Ibu Berpantang
.
.
1. Buah Nanas
.
.
.
.
Buah nanas adalah buah yang sangat disyorkan dalam diet wanita bagi mendorong tenaga kerja harian anda.
.
Akan tetapi, buah nanas sangat tidak sesuai sebagai buah untuk ibu berpantang.
.
Terdapat pelbagai kajian yang menunjukkan bahawa kehadiran buah sitrat yang lebih tinggi dalam diet seorang wanita boleh membahayakan tubuh bayi.
.
Ini juga cenderung untuk memasukkan buah nanas sebagai sebahagian daripadanya.
.
Buah nanas mempunyai rasa yang cukup kuat dan kandungan berasidnya juga akan memberi kesan yang tidak baik untuk bayi.
.
.
2. Buah Tembikai
.
.
.
.
Buah tembikai merupakan salah satu makanan yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia, lebih-lebih lagi ketika cuaca panas.
.
Buah tembikai amat sedap jika dimakan sebagai pencuci mulut.
.
Ia bukan sahaja kaya dengan vitamin dan mineral, malah kandungan 92% air juga membuatkan anda rasa lebih kenyang selepas makan.
.
Akan tetapi, buah tembikai tidak sesuai untuk ibu bersalin kerana boleh menyebabkan bayi kembung perut.
.
Setiap pemakanan ibu berpantang perlu mengambil kira juga bayi yang sedang menyusu kerana nutrisi dalam susu badan dipengaruhi oleh pemakanan ibu berpantang.
.
.
3. Buah Pisang Untuk Ibu Berpantang
.
.
.
.
Pisang tidak diragukan lagi mengandungi pelbagai nutrien dan vitamin yang menjadikannya pilihan makanan yang sangat baik.
.
Walau bagaimanapun, terdapat beberapa sebab yang perlu diambil perhatian kerana pisang juga kaya dengan chitinase.
.
Antigen chitinase sering dikaitkan dengan gangguan lateks dan ia boleh menyebabkan alahan.
.
Jika anda sensitif kepada lateks atau tidak toleran terhadap makanan yang mengandungi lateks, anda perlu periksa dengan doktor sebelum mengambil pisang.
.
Sesetengah ibu berpantang dinasihatkan agar tidak makan pisang, terutamanya jika tahap gula mereka lebih tinggi daripada julat normal.
.
.
4. Buah Manggis
.
.
.
.
Manggis adalah buah yang popular di Vietnam, selain rasanya yang sedap, buah manggis juga mempunyai banyak nutrien yang sihat.
.
Manggis mempunyai banyak protein, kalsium, zat besi dan fosforus.
.
Akan tetapi, kebanyakan pakar kesihatan wanita menyarankan agar anda tidak menjadikan buah manggis makanan untuk ibu bersalin
.
Ini disebabkan oleh, anda berisiko untuk mengalami masalah kesihatan seperti asidosis laktik.
.
Asidosis laktik akan menyebabkan asid laktik berkumpul secara tidak normal dalam darah dan boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat.
.
.
5. Buah-Buahan Citrus
.
.
.
.
Antara buah-buahan citrus adalah lemon dan limau.
.
Buah untuk ibu pantang ini sangat tidak sesuai kerana boleh mengganggu sistem gastro-usus dan saluran penghadaman bayi yang belum matang.
.
Bayi yang sensitif terhadap buah citrus dalam susu ibu mungkin mudah mengalami ruam lampin.
.
Ruam lampin adalah sejenis keradangan kulit yang lazim dan dicirikan oleh warna kemerah-merahan yang merengsakan sehingga bayi rasa terganggu.
.
Lazimnya ia terjadi di sekitar tempat yang ditutupi lampin membabitkan bahagian kemaluan, punggung, celah kangkang dan lipatan paha bayi.
.
.
.
.
Masalah kulit ini berlaku akibat kerengsaan yang terperangkap dalam lampin disebabkan enzim protease.
.
Enzim protease adalah enzim yang menghurai molekul protein yang besar dan ditemui dalam air kencing atau najis pada lampin.
.
Walau bagaimanapun, kulit sensitif dan geselan lampin ketat dengan kulit yang lembut turut menjadi sebab lain yang mengakibatkan ruam lampin.
.
Jangkitan kulat atau bakteria boleh berlaku jika keradangan kulit dibiarkan tanpa dirawat atau jika berlaku luka pada kulit.
.
.
Gejala Ruam Lampin
.
.
.
.
- Kulit kelihatan merah, sedikit kasar dan berkerak di bahagian punggung, kemaluan, kelangkang dan paha.
- Jika ia dijangkiti kuman, kawasan ruang lampin akan kelihatan berwarna merah gelap yang diseliputi ruam yang berkilat di luar bahagian utama yang dijangkiti.
- Bayi akan kelihatan tidak selesa, kuat merengek dan menangis.
.
.
Penjagaan Bayi Alami Ruam Lampin
.
.
.
.
#1 Pastikan bayi dalam keadaan kering dan dedahkan kawasan ruam kepada udara.
.
#2 Tukar lampin dengan kerap, apabila anda mendapati lampin basah atau kotor.
.
#3 Bersihkan sisa air kencing atau lembapan pada kulit dengan air suam atau krim ruam lampin.
.
#4 Guna ubat saranan doktor dan sentiasa melihat keadaan ruam lampin ini setiap kali menukar lampin.
.
Itu sahaja perkongsian kami berkenaan buah untuk ibu berpantang dan beberapa topik yang berkait.
.
Semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit manfaat kepada ibu dan bayi.